Składniki :
3/4 szklanki oleju
6 jajek
20 dag. cukru
25 dag. mąki pszennej
10 dag. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego lub rumowego
1 dag .kakao
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać powoli olej. Dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, aromat i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką, aż masa będzie gładka. 2/3 ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Włożyć drugą część ciasta do formy, przemieszać widelcem jego warstwy. Piec 50-60 minut w 180 C .do suchego patyczka. Po upieczeniu dowolnie udekorować. Można babkę posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą czekoladową.