Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 kostka masła (25 dag.)
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na parze .Dodać obie przesiane mąki,proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Masło roztapiamy i studzimy. Wlać do ciasta,mieszając. Białka ubić na pianę,ostrożnie wymieszać z ciastem. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto i włoży do piekarnika. Piecz około50 minut w temperaturze 180 C. Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową ,albo polukrować lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *