BABKA PIASKOWA Z KAKAO

Składniki:

 

5 dużych jajek

3/4 szklanki cukru

25 dag. margaryny

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

zapach cytrynowy

otarta skórka w wyparzonej cytryny

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka kakao

 

Wykonanie:

 

Żółtka utrzeć z margaryną na puszystą masę. Białka ubić z cukrem.Delikatnie połączyć z utartą margaryną. Stopniowo przesiewać mąki wymieszane z proszkiem i dodawać do masy jajecznej.Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz aromat. Rozlać do dwóch foremek keksówek. Zostawić 1/3 ciasta i dodać do niego kakao, wymieszać. Wyłożyć na górę ciasta jasnego. Wstawić do nagrzanego do 180C. piekarnika i piecz około 50-60 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *