Składniki:

5 jajek

1i1/3 szklanki cukru

1 szklanka śmietany 30 %

1szklanka mąki pszennej

3 budynie waniliowe

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolita masę ,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,i dodawać do ubitej masy na przemian z budyniem.Dodać śmietanę i połączyć z masą .Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.Można dodać bakalie lub drobno pokrojone żurawiny.Ciasto przelać do natłuszczonej i wsypanej bułką tartą formy. Piecz około 45 minut w 175C.Babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *