Składniki:
20 dag. maki pszennej
5 dag. maki ziemniaczanej
10 dag. masła
12 dag. cukru pudru
4 łyżki kefiru
1 łyżka soku z cytryny
4 duże jaja
1/2 paczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania babki


Wykonanie:


Mąkę przesiał z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku. Dodać sok z cytryny i kefir ciągle ucierając. Dodać ubite białka ,delikatnie wymieszać przesypując mąką ciągle mieszając. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy z kominem. Piec około 40-50 minut w 170C. nagrzanym piekarniku. Gorącą babkę oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową lub lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *