Składniki:
20 dag. mąki pszennej
5 dag. mąki ziemniaczanej
10 dag. masła
12 dag. cukru pudru
masło do formy
skórka otarta z 1 cytryny
1 cytryna
4 duże jaja
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać stopniowo żółtka, cukier, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Starannie utrzeć. Z białek ubić pianę, połączyć z przygotowaną mąką i masą, delikatnie wymieszać całość. Wyłożyć do formy keksówki wysmarowanej i posypanej bułką tartą, włożyć do średnio nagrzanego piekarnika170C na 40-50 minut. Upieczoną, wystudzoną babkę polać polewą.