Składniki:

20 dag. maki pszennej
5 dag. mąki ziemniaczanej
10 dag. masła
12 dag. cukru pudru
4 łyżki kefiru
1 soku z cytryny
4 duże jajka
1/2 paczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania babki

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąka ziemniaczaną.Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku.Dodać sok z cytryny i kefir ciągle ucierając.Dodać ubite białka ,delikatnie wymieszać przesypując mąka ciągle mieszając.Ciasto przelać do formy z kominem wysmarowanej i posypanej bułką tarta.Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku 180C.Po upieczeniu gorącą babkę oprószyć cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *