Składniki:
25 dag. margaryny
1 szklanka cukru
10 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
4 jajka
2łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml. śmietany
olejek zapachowy
Wykonanie:
Margarynę z cukrem utrzeć na pulchna masę dodać żółtka i ucierać, a następnie stopniowo dodać resztę składników i ucierać na jednolitą masę .Pod koniec ucierania białka ubić na sztywna pianę dodać do ciasta i lekko wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto podzielić na dwie części. Jasną część wylać do podłużnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.Do drugiej części dodać 1 łyżkę kakao i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciemną warstwę wylać na wierzch,na jasne ciasto. Piecz w temperaturze 180C.45 -55 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladowa.