BABKA UCIERANA MAMY

Składniki:

25 dag. margaryny

1 szklanka cukru

10 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

4 jajka

2łyżeczki proszku do pieczenia

125 ml. śmietany

olejek zapachowy

 

Wykonanie:

 

Margarynę z cukrem utrzeć na pulchna masę  dodać  żółtka i ucierać, a następnie stopniowo dodać resztę składników i ucierać na jednolitą masę .Pod koniec ucierania białka ubić na sztywna pianę dodać do ciasta i lekko wymieszać łyżką drewnianą.  Ciasto podzielić na dwie części. Jasną część wylać do podłużnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.Do drugiej części dodać 1 łyżkę kakao i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciemną warstwę wylać na wierzch,na jasne ciasto. Piecz w temperaturze  180C.45 -55 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladowa.

 

 

 

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *