Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

25 dag. margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

4 jajka

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki kakao

płatki migdałowe

olej

bułka tarta

 

Polewa:

1/2 kostki margaryny

2 łyżki wody

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

 

Wykonanie:

 

Jajka wybić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, zmiksować. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy jajecznej, cały czas miksując. Margarynę roztopić i gorącą wlać do ciasta, dalej miksować. Foremkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać 3/4 ciasta, do pozostałej części dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piecz około 40 minut w tempetaturze180C.

Polewa:

Margarynę rozpuścić, dodać gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i gotować około 2 minuty. Babkę wyciągnąć z foremki polać polewą i udekorować płatkami migdałowymi.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *