Składniki:
50 dag maki
20 dag. masła lub margaryny
20 dag. cukru.
20 dag cukru pudru
1/2 szklanki ajerkoniaku
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie proszku da pieczenia
1 białko
czerwona farbą spożywcza lub odrobina soku z buraków
tłuszcz
mąka do formy
kolorowe draże do dekoracji
Wykonanie:
Rozetrzeć tłuszcz na puszystą masę. Dodać jajka, cukier i cukier waniliowy. Wlać ajerkoniak, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką formę do babek. Napełnić ciastem, wyrównać powierzchnię. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175C. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić w formie.
Polewa:
Ubić białko, dodać cukier puder, dokładnie rozetrzeć na gęstą, pulchną masę. Zabarwić polewę 2-3 kroplami farby spożywczej lub soku z buraków. Ozdobić babkę cukrowymi jajkami lub kolorowymi drażetkami.