BABKA Z AJERKONIAKIEM

Składniki:

 

50 dag maki

20 dag. masła lub margaryny

20 dag. cukru.

20 dag cukru pudru

1/2 szklanki ajerkoniaku

4 jajka

1 opakowanie cukru waniliowego

1 opakowanie proszku da pieczenia

1 białko

czerwona farbą spożywcza lub odrobina soku z buraków

tłuszcz

mąka do formy

kolorowe draże do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Rozetrzeć tłuszcz na puszystą masę. Dodać jajka, cukier i cukier waniliowy. Wlać ajerkoniak, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką formę do babek. Napełnić ciastem, wyrównać powierzchnię. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175C. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić w formie.

Polewa:

Ubić białko, dodać cukier puder, dokładnie rozetrzeć na gęstą, pulchną masę. Zabarwić polewę 2-3 kroplami farby spożywczej lub soku z buraków. Ozdobić babkę cukrowymi jajkami lub kolorowymi drażetkami.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *