Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 kostki margaryny
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 opakowanie budyniu czekoladowego
Polewa:
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier zmiksować, aż cukier się rozpuści.Cały czas mieszając, dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec wlać rozpuszczoną margarynę. Wymieszać.Ciasto podzielić na pół, do jednej połowy dodać budyń waniliowy a do drugiej budyń czekoladowy i wymieszać. Formę z kominkiem o średnicy 24 cm. wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto ciemne, a na górę ciasto jasne. Piecz około 50 – 60 minut w temperaturze 180C.
Polewa:
Mieszając, podgrzewać wszystkie składniki na małym ogniu,aż się połączą. Babkę wyjąć z formy i polać polewą.