Składniki:
5 jajek
25 dag. margaryny
20 dag. cukru
1 cukier waniliowy
starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny
18 dag.mąki tortowej
18 dag. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jabłka
Wykonanie:
Utrzeć margarynę z żółtkami i połową cukru. Przesiać mąki z proszkiem.Dodać sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Wszystko lekko wymieszać. Połowę ciasta wylać do wysmarowanej keksówki 12×30 i wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładać ćwiartki jabłek. Zalać resztą ciasta. Piec w 180C.około 45 minut. Po upieczeniu, babkę wyjąć, na deskę.Zdjąć papier. Po przestygnięciu,obrócić i posypać pudrem cukrem.