Składniki:

5 jajek

25 dag. margaryny

20 dag. cukru

1 cukier waniliowy

starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny

18 dag.mąki tortowej

18 dag. mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 duże jabłka

Wykonanie:

Utrzeć margarynę z żółtkami i połową cukru. Przesiać mąki z proszkiem.Dodać sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Wszystko lekko wymieszać. Połowę ciasta wylać do wysmarowanej keksówki 12×30 i wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładać ćwiartki jabłek. Zalać resztą ciasta. Piec w 180C.około 45 minut. Po upieczeniu, babkę wyjąć, na deskę.Zdjąć papier. Po przestygnięciu,obrócić i posypać pudrem cukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *