Składniki;

5 jajek
25 dag.margaryny
20 dag. cukru
1 cukier waniliowy
otarta skórka z 1  cytryny
sok z 1/2 cytryny
18 dag. mąki tortowej
18 dag. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszek do pieczenia
2 duże jabłka

 

Wykonanie;
Utrzeć margarynę z żółtkami i połową cukru. Przesiać mąki z proszkiem.Dodać sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Wszystko lekko wymieszać. Połowę ciasta wylać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą keksówki 12x30cm.lub wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładać ćwiartki jabłek.  Zalać resztą ciasta. Piec w 180C.około45 minut. Po upieczeniu, babkę wyjąć, obracając na deskę.Zdjąć papier. Po przestygnięciu,obrócić i posypać pudrem cukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *