Składniki:
20 dag cukru
2 szklanki mąki+1 łyżka
1 szklanka suchego maku
1 szklanka mleka
4 jajka
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
1/2 szklanki bakalii
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Miksując,dodawać 2 szklanki przesianej maki z proszkiem do pieczenia oraz wlewać mleko i aromat. Wsypać suchy mak. Białka ubić na sztywno,bakalie obtoczyć w reszcie mąki. Do masy makowej dodać białka oraz bakalie i delikatnie wymieszać. Keksówkę o długości 35 cm wysmarować masłem,posypać mąką i wlać do niej ciasto. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze.180C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.