Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru zwykłego
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka orzechów włoskich
3/4 szklanki oleju
masło
bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie:
W misce połączyć wszystkie składniki sypkie mąka,proszek do pieczenia,soda,wanilia i cynamon.W drugiej misce ubić jajka z cukrem.Dodawać na przemian składniki sypkie i olej.Dobrze zmiksować.Dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Na koniec dodać rozdrobnione orzechy włoskie.Wymieszać.Wlać do formy na babkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Piec w temp.180C.około 50 minut aż do suchego patyczka.
Polewa:
Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietany.Polać zimną babkę i posypać odrobiną orzechów.