Składniki:

3 jajka

1/2 szklanki cukru zwykłego

1i 1/2 szklanki mąki pszennej

1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 i 1/2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach

1 cukier waniliowy

1/2 łyżeczki cynamonu

1 szklanka orzechów włoskich

3/4 szklanki oleju

masło

bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

W misce połączyć wszystkie składniki sypkie mąka,proszek do pieczenia,soda,wanilia i cynamon.W drugiej misce ubić jajka z cukrem.Dodawać na przemian składniki sypkie i olej.Dobrze zmiksować.Dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Na koniec dodać rozdrobnione orzechy włoskie.Wymieszać.Wlać do formy na babkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Piec w temp.180C.około 50 minut aż do suchego patyczka.

Polewa:

Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietany.Polać zimną babkę i posypać odrobiną orzechów.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *