Składniki:

Ciasto:

250 g. mąki

1 margaryna

200 g. cukru pudru

4 jajka

1 cytryna

1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki rodzynek

dekoracja:

150 g. cukru pudru

1/4 szklanki rodzynek

kandyzowana skórka pomarańczowa

 

Wykonanie:

 

Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Żółtka oddziel od białek. Miękką margarynę utrzyj na puch z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodawaj po 1 żółtku. Wsyp szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wlej połowę soku z cytryny i startej skórki. (Resztę soku i skórki zostaw do dekoracji.) Wymieszaj mikserem. Na koniec wsyp pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj. Rodzynki wymieszaj z łyżką mąki. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek i rodzynki przełóż do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj. Formę na babkę posmaruj margaryną i obsyp mąką lub bułką tartą.. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 C 50-60 minut. Cukier puder wymieszaj z odrobiną soku z cytryny i utrzyj na gładki lukier. Przestudzoną babkę wyjmij z formy, polej lukrem i udekoruj rodzynkami i skórką pomarańczową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *