Składniki:
1,25 kg. mąki
25 dag. masła
8 jajek
8 żółtek
25 dag. cukru
skórka otarta z cytryny
2 szklanki mleka
10 dag. drożdży,
łyżeczka soli
Wykonanie:
Drożdże rozrobić w letnim mleku, dodając łyżeczkę cukru i pół szklanki mąki, zostawić w ciepłym miejscu, aby rozczyn ?ruszył?. Ubić na parze żółtka z połową cukru. Masło z pozostałym cukrem utrzeć w makutrze, dodając po całym jajku, a następnie ubite żółtka, sól, skórkę otartą z cytryny, połączyć z rozczynem i ciągle ucierając, dosypywać stopniowo mąkę. Ucierać ciasto godzinę, a gdy będzie gładkie i lśniące, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, nakładać do wysmarowanych masłem form (do 1/3 wysokości), ponownie zostawić do wyrośnięcia, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut. Babkę można oblać dowolnym lukrem.