BABKA Z TARTEGO CIASTA

Składniki:

 

1,25 kg. mąki

25 dag. masła

8 jajek

8 żółtek

25 dag. cukru

skórka otarta z cytryny

2 szklanki mleka

10 dag. drożdży,

łyżeczka soli

 

Wykonanie:

 

Drożdże rozrobić w letnim mleku, dodając łyżeczkę cukru i pół szklanki mąki, zostawić w ciepłym miejscu, aby rozczyn ?ruszył?. Ubić na parze żółtka z połową cukru. Masło z pozostałym cukrem utrzeć w makutrze, dodając po całym jajku, a następnie ubite żółtka, sól, skórkę otartą z cytryny, połączyć z rozczynem i ciągle ucierając, dosypywać stopniowo mąkę. Ucierać ciasto godzinę, a gdy będzie gładkie i lśniące, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, nakładać do wysmarowanych masłem form (do 1/3 wysokości), ponownie zostawić do wyrośnięcia, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut. Babkę można oblać dowolnym lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *