Składniki:
3 i1/2 kg. ziemniaków
1/2 kg. boczku pokrojonego w kostkę
6 grubszych plastrów boczku
3-4 cebule
2 ząbki czosnku
4 jajka
sól
pieprz
majeranek
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki pszennej
0,2 litra kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Ziemniaki obrać ,zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć, dodać wszystkie składniki ,oprócz plastrów boczku i smalcu . Wszystko wymieszać doprawić do smaku. Tak wyrobione ciasto przełożyć na wysmarowaną smalcem blachę. Obłożyć z wierzchu plastrami boczku. Piec w temperaturze 200 C. około 1,5-2 godzin. Babka ma być mocno przyrumieniona i ciemna Podawać z dodatkiem śmietany lub mlekiem. Jeżeli zostanie do następnego dnia to pokroić na plastry i obsmażyć na patelni z tłuszczem.