Składniki:

 

50 dag mąki

25 dag masła lub margaryny

20 dag cukru pudru

2 jajka

1 łyżka proszku do pieczenia,

1 łyżka kakao

1 szklanka mleka

5 łyżek marmolady

bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa),

1 kieliszek rumu

 

Wykonanie:

 

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać cukier i jajka. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki. Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą, a następnie wyłożyć masę z bakaliami. Bajaderkę oblewa się polewą czekoladową lub lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *