Składniki:
3 kg. bakłażanów
oregano
oliwa z oliwek extra virg in
sól
Sposób wykonania :
Bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm. układamy warstwami, przesypując solą i zostawiamy na co najmniej 40 minut. Następnie odlewamy sok, a plastry bakłażana delikatnie odciskamy w ręku. Piekarnik nagrzewamy do 150C. Plastry bakłażana smarujemy z dwóch stron oliwą, posypujemy solą i oregano, układamy na blasze i pieczemy 10 – 15 minut na złoty kolor. Upieczone układamy płasko i ciasno w słoikach, delikatnie ugniatając. Możemy ich nałożyć więcej, gdyż osiądą. Zalewamy oliwą i odstawiamy na 15 minut. Zamykamy słoiki. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 120C. Wstawiamy słoiki na 40 minut. Bakłażany w oliwie podajemy lekko podgrzane, posypane drobno pokrojonym czosnkiem i pietruszką. Możemy też je zapiec, po odsączeniu z oliwy, z sosem pomidorowym i mozzarellą.