Składniki:
4 ugotowane średnie buraki
1 /4 główki białej kapusty
5 ziemniaków
1 marchewka
10 dag .zielonej fasolki szparagowej
1/2 pora
1 litr bulionu drobiowego
1szklanka groszku konserwowego
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
1 spory listek laurowy
sól
pieprz
szczypta cukru
zakwas buraczany do smaku
Wykonanie:
Kapustę poszatkuj. Ziemniaki oraz marchewkę obierz, drobno potnij. Strączki fasolki pokrój na kawałki, a por w plasterki. Przygotowane warzywa gotuj około 15 minut w bulionie z przyprawami. Buraki zetrzyj albo pokrój w kosteczkę. Dodaj do warzyw w garnku. Dołóż groszek i gotuj jeszcze 7 minut. Mąkę wymieszaj ze śmietaną. Wlej do barszczu. Ponownie zagotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i zakwasem buraczanym.