BARSZCZ KRESOWY Z FASOLKĄ

Składniki:

 

4 ugotowane średnie buraki

1 /4 główki białej kapusty

5 ziemniaków

1 marchewka

10 dag .zielonej fasolki szparagowej

1/2 pora

1 litr bulionu drobiowego

1szklanka groszku konserwowego

1 szklanka śmietany

1 łyżka mąki

1 spory listek laurowy

sól

pieprz

szczypta cukru

zakwas buraczany do smaku

Wykonanie:

Kapustę poszatkuj. Ziemniaki oraz marchewkę obierz, drobno potnij. Strączki fasolki pokrój na kawałki, a por  w plasterki. Przygotowane warzywa gotuj około 15 minut w bulionie z przyprawami. Buraki zetrzyj albo pokrój w kosteczkę. Dodaj do warzyw w garnku. Dołóż groszek i gotuj jeszcze 7 minut. Mąkę wymieszaj ze śmietaną. Wlej do barszczu. Ponownie zagotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i zakwasem buraczanym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *