Składniki ;
60 dag. surowej białej kiełbasy
3 ząbki czosnku w łupinkach
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 duża cebula pokrojona w piórka
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól
pieprz
Ponadto;
chrzan
Wykonanie;
Białą kiełbasę nakłuć widelcem co kilka centymetrów. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 10 minut. Wyciągnąć i odsączyć. Piekarnik nagrzać do 200 C. Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarować łyżką masła. W naczyniu ułożyć kiełbasę, cebulę i czosnek,doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, polać olejem. Włożyć do piekarnika i piecz około 30 minut. Wyciągnąć, podawać z pieczywem i chrzanem