Składniki:
6 białych kiełbas
3 średnie białe cebule
4 łyżki chrzanu (ja miałam ze słoiczka)
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
papryka w proszku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Kiełbasę włożyć do rondla ,wsypać majeranek ,dodać 1 ząbek czosnku i zalać wrzątkiem tak żeby tylko przykryć kiełbasę. Wodę posolić do smaku. Kiełbasę sparzoną gotujemy na wolnym ogniu około10 minut, natomiast surową około20 minut. Wyjąć z wody i lekko ponacinać wodę zachować nie wylewać. Do rondla wlać olej ,włożyć kiełbasę i posypać cebulą pokrojoną w pół plasterki. Cebulę posypać lekko solą ,pieprzem , papryką i wlać 1/2 szklanki wywaru z kiełbasy. Naczynie przykryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i piec 30 minut z termoobiegiem. Po tym czasie dodajemy chrzan wymieszany ze śmietaną i musztardą i dalej pieczemy .Kiełbasa jest gotowa kiedy się lekko przyrumieni.