Składniki:

7 białek – żółtka zostawić

1i 1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju

1i 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

trochę mleka

1 łyżka kakao

2/3 szklanki suchego maku

1 kisiel różowy

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Dodać pod koniec cukier i ubijać nadal dodając olej i ubijać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubić. Ciasto podzielić na 4 części.

1 część:

dodać 3 żółtka

2 część:

dodać 1 łyżkę kakao

3 część:

dodać 1 kisiel sproszkowany

4 część:

dodać mak suchy

Do każdej części dodać trochę mleka (około 1/4 szklanki ). Każdą część wymieszać oddzielnie, żeby jej składniki się połączyły. Przygotować blachę o wymiarach 25 x 35 cm. Wlewamy na środek blachy 1 część, potem 2 część, potem 3 część i 4 część. Wszystkie wylane masy będą się same rozlewać na boczki. Piec w temp: 180 C. około 40 ? 50 minut. Polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *