Składniki:
7 białek – żółtka zostawić
1i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę mleka
1 łyżka kakao
2/3 szklanki suchego maku
1 kisiel różowy
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Dodać pod koniec cukier i ubijać nadal dodając olej i ubijać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubić. Ciasto podzielić na 4 części.
1 część:
dodać 3 żółtka
2 część:
dodać 1 łyżkę kakao
3 część:
dodać 1 kisiel sproszkowany
4 część:
dodać mak suchy
Do każdej części dodać trochę mleka (około 1/4 szklanki ). Każdą część wymieszać oddzielnie, żeby jej składniki się połączyły. Przygotować blachę o wymiarach 25 x 35 cm. Wlewamy na środek blachy 1 część, potem 2 część, potem 3 część i 4 część. Wszystkie wylane masy będą się same rozlewać na boczki. Piec w temp: 180 C. około 40 ? 50 minut. Polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.