BIAŁY TORT Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

Składniki:

Na ciasto:

 

5 jajek

15 dag. cukru pudru

10 dag. mąki pszennej

5 dag. mąki ziemniaczanej

1 szklanka herbaty

1 kieliszek wódki

Do przełożenia:

dżem z czarnej porzeczki

500 ml. śmietanki kremówki

cukier wanilinowy

10 dag. cukru pudru

Do dekoracji:

wiórki kokosowe

1 kiwi

brzoskwinia z puszki

 

Wykonanie:

 

Żółtka ubij na puszystą masę z połową cukru pudru. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Dodaj do nich masę żółtkową i przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj.Ciasto przełóż do tortownicy, piecz około30 minut w 180 C. Ostudź, przekrój na 2 blaty.Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Dolny blat ciasta nasącz herbatą wymieszanąz wódką, posmaruj dżemem, przełóż częścią bitej śmietany. Przykryj drugim blatem, nasącz go. Wierzch i boki tortu posmaruj bitą śmietaną, udekoruj, schłodź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *