BIEDRONKA Z BISZKOPTAMI

Składniki:

 

Ciasto jasne:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

5 dag. masła

1 jajko

Ciasto ciemne:

3 jajka

1 szklanka gęstej śmietany

1/2 szklanka cukru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka sody

Masa:

1/2 litra mleka

5 dag. masła

1 cukier waniliowy

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

oraz :

1 galaretka truskawkowa

biszkopty

owoce sezonowe do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Jasne ciasto zagnieść i włożyć na 30 minut do lodówki. Przygotować ciemne ciasto: żółtka utrzeć cukrem. Dodać śmietanę kakao i sodę. Ubić białka wymieszać z resztą ciasta .Ciasto jasne wyjąć z lodówki zetrzeć na tarce i delikatnie wymieszać z ciastem ciemnym. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 C.Zagotować razem połowę mleka, cukier i cukier waniliowy. Obie mąki rozmieszać z resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu,aż zgęstnieję ,ostudzić. Utrzeć masło i dodawać przygotowany budyń aż powstanie puszysta masa. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Na ciasto wyłożyć masę, na to biszkopty i zalać gęstniejącą galaretką Ozdobić.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *