Składniki:
Ciasto jasne:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 dag. masła
1 jajko
Ciasto ciemne:
3 jajka
1 szklanka gęstej śmietany
1/2 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
Masa:
1/2 litra mleka
5 dag. masła
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
oraz :
1 galaretka truskawkowa
biszkopty
owoce sezonowe do dekoracji
Wykonanie:
Jasne ciasto zagnieść i włożyć na 30 minut do lodówki. Przygotować ciemne ciasto: żółtka utrzeć cukrem. Dodać śmietanę kakao i sodę. Ubić białka wymieszać z resztą ciasta .Ciasto jasne wyjąć z lodówki zetrzeć na tarce i delikatnie wymieszać z ciastem ciemnym. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 C.Zagotować razem połowę mleka, cukier i cukier waniliowy. Obie mąki rozmieszać z resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu,aż zgęstnieję ,ostudzić. Utrzeć masło i dodawać przygotowany budyń aż powstanie puszysta masa. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Na ciasto wyłożyć masę, na to biszkopty i zalać gęstniejącą galaretką Ozdobić.