Składniki:
1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty
40 dkg boczku
30 dkg pieczarek
2 młode marchewki
1 duża cebula
3 łyżki oleju
3 – 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
2 listki laurowe
2 łyżki siekanego koperku
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy i przekładamy do dużego garnka Cebulę drobno kroimy i szklimy na patelni na oleju. Następnie dodajemy pokrojony w dość dużą kostkę boczek i pokrojoną w krążki marchewkę. Wszystko razem smażymy kilka minut Na drugiej patelni smażymy pokrojone pieczarki, delikatnie je solimy i oprószamy pieprzem. Smażymy do odparowania płynu spod pieczarek W międzyczasie przygotowujemy kapustę: zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie krótko około 3 minutbgotowujemy często mieszając. Gdy kapusta lekko zmięknie odcedzamy ją łyżka cedzakową i przekładamy do cebuli i boczku. Dodajemy pieczarki i wszystko razem mieszamy Do całości dodajemy przecier, listki laurowe, i dusimy na wolnym ogniu kilkaminut od czasu do czasu mieszając nie dusić zbyt długo, aby kapusta nie rozgotowała się.