Składniki:
1średnia biała kapusta
1/2 kg.kiełbasy
1/2 kg. pieczarek
2 cebule
6 łyżek oleju
20 dag.koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
Wykonanie:
Kapustę obrać z uszkodzonych liści i umyć. Pokroić w grubsze paseczki. Włożyć kapustę do garnka z grubym dnem,dodać liście laurowe,ziele angielskie,posolić,wlać 250 ml .wody i gotować na małym ogniu do miękkości. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić małe w pół plasterki,większe w ćwierć plasterki. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w ćwierć krążki. Patelnię rozgrzać. Usmażyć kiełbasę na suchej patelni. Na drugiej ,dużej patelni rozgrzać olej,dodać pieczarki,cebulę,oprószyć solą,pieprzem i smażyć aż będą miękkie. Do dużego garnka wyłożyć ugotowaną kapustę,dodać pieczarki z cebulą,przesmażoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i jeszcze około 5 minut dusić razem. Taka kapusta najlepsza jest na drugi dzień.