Składniki:
1 kg. czerwonej papryki
1 0 dag fasoli perłowej
25 dag kiełbasy
2 łyżki oleju
2 cebule
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
mielona papryka
majeranek
Wykonanie:
Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować, odstawić na 2 godziny. Zmienić wodę i ugotować. Umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroić w kostkę, udusić z łyżką oleju. Kiełbasę pokroić w pół plasterki, usmażyć. Cebule obrać, drobno pokroić, oprószyć mąką lekko zrumienić na łyżce oleju i tłuszczu wytopionym z kiełbasy, połączyć z papryką, fasolą, przecierem, śmietaną i kiełbasą, chwilę poddusić, przyprawić do smaku ostrą mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem.