Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki roztopionego masła
Krem mleczny:
1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1cukier waniliowy
1 kostka margaryny
2 szklanki mleka w proszku
500ml śmietanki 36%
Kwaśny dżem najlepiej z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem i szczypta soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najmniejszych obrotach. Mąki mieszamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy do masy ale teraz już mieszamy drewnianą łyżką a na koniec dodajemy roztopione masło. Wykładamy tylko dno formy 25×30 papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do temperaturze175 C. przez 30 min. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty.
Mleczny krem:
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy razem z cukrem na wolnym ogniu. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puszysta masę, do utartej margaryny bardzo powoli wlewamy wystudzony syrop z cukru i mleka dalej miksując. Na sam koniec dodajemy dwie szklanki mleka w proszku. Schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Połowę śmietany dodajemy do masy mlecznej i mieszamy. Pierwszy blat smarujemy dżemem i wykładamy krem, przykrywamy drugim biszkoptem a na wierzch wykładamy resztę śmietanki. Ciasto przechowujemy w lodówce.