BISZKOPT Z KREMEM BUDYNIOWYM

Składniki:

6 jajek

6 łyżek cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

6 łyżek mąki pszennej

1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ciasto:

Białka ubić ze szczyptą soli pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy po czym dodawać kolejno po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Dno prostokątnej blaszki 40 x 25  cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp.180 stopni

Składniki:

Krem:

3 szklanki mleka

8 łyżek cukru

4i1/2 łyżki mąki pszennej

1i1/2 paczki budyniu waniliowego

1i1/2kostki margaryny lub masła

Wykonanie:

Mąkę z budyniem wymieszać ze szklanką mleka. Do reszty mleka wsypać cukier, po czym zagotować. Do gotującego  mleka wlać rozmieszaną mąkę z budyniem i mieszać aż zgęstnieje. Odstawić masę budyniową do momentu aż będzie letnia. Dodawać po trochu margaryny do letniego budyniu i długo miksować. Podczas miksowania dodać odrobinę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego pod koniec miksowania.

Wykonanie:

Biszkopt przekroić na dwa placki. Na jeden placek wyłożyć masę przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta można polukrować lub polać polewą czekoladową.

.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *