Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
6 łyżek mąki pszennej
1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy po czym dodawać kolejno po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Dno prostokątnej blaszki 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp.180 stopni
Składniki:
Krem:
3 szklanki mleka
8 łyżek cukru
4i1/2 łyżki mąki pszennej
1i1/2 paczki budyniu waniliowego
1i1/2kostki margaryny lub masła
Wykonanie:
Mąkę z budyniem wymieszać ze szklanką mleka. Do reszty mleka wsypać cukier, po czym zagotować. Do gotującego mleka wlać rozmieszaną mąkę z budyniem i mieszać aż zgęstnieje. Odstawić masę budyniową do momentu aż będzie letnia. Dodawać po trochu margaryny do letniego budyniu i długo miksować. Podczas miksowania dodać odrobinę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego pod koniec miksowania.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na dwa placki. Na jeden placek wyłożyć masę przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta można polukrować lub polać polewą czekoladową.
.