Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek .Białka ubić ze szklanką cukru na sztywno ,dodać do tego żółtka i jeszcze raz ubić z żółtkami aby się rozmieszały następnie wsypać przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać łyżką drewnianą i wylać do tortownicy dużej wyłożonej papierem do pieczenia ciasta i piec około 20 min. w 180°
Składniki:
mak
1 szklanka maku zmielonego
1 kostka masła ( 250 gr.)
2 żółtka ( białka ubić ) z
1 szklanką cukru pudru
Wykonanie:
Mak sparzyć gorącym mlekiem zmielić
utrzeć z masłem i żółtkami połączyć z ubitą pianą z cukrem pudrem wymieszać.
Wylać wszystko na upieczony biszkopt na wierzch i polać polewą czekoladową.