Składniki:
Biszkopt:
1,5 szklanki mąki
6 dużych jajek
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek gorącej wody
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i po 1 łyżce gorącej wody na przemian z przesianą i zmieszaną mąką z proszkiem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika i piecz około 40 minut. Po ostudzeniu-biszkopt przekroić.
Masa:
Składniki:
1 serek mascarpone (250 g.)
2 śmietany 18%- (po 330 g.)
2 galaretki cytrynowe
1 łyżka żelatyny
2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Galaretki i żelatynę rozrobić w 2 szklankach gorącej wody. Mikserem rozrobić serek, stopniowo dodawać śmietanę i tężejącą galaretkę cytrynową. Na końcu dodać sok wyciśnięty z cytryny. Mase wylać na pierwszy blat ciasta, docisnąć drugim i wstawić do lodówki na całą noc. Rano posypać cukrem pudrem.