BISZKOPT Z MASĄ CYTRYNOWĄ

Składniki:

Biszkopt:

1,5 szklanki mąki

6 dużych jajek

1 szklanka cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek gorącej wody

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i po 1 łyżce gorącej wody na przemian z przesianą i zmieszaną mąką z proszkiem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika i piecz około 40 minut. Po ostudzeniu-biszkopt przekroić.

Masa:

Składniki:

1 serek mascarpone (250 g.)

2 śmietany 18%- (po 330 g.)

2 galaretki cytrynowe

1 łyżka żelatyny

2 szklanki wody

sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Galaretki i żelatynę rozrobić w 2 szklankach gorącej wody. Mikserem rozrobić serek, stopniowo dodawać śmietanę i tężejącą galaretkę cytrynową. Na końcu dodać sok wyciśnięty z cytryny. Mase wylać na pierwszy blat ciasta, docisnąć drugim i wstawić do lodówki na całą noc. Rano posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *