BISZKOPT Z MASĄ KARMELOWĄ

Składniki:

 

100 g. drobnego cukru

250 g. drobnego cukru

400 ml. śmietany kremówki

Korpus:

1 cukier wanilinowy

60 ml. oleju

120 ml. likieru jajecznego

melon

truskawki

6 jajek

280 g. mąki

1 proszek do pieczenia

Wykonanie:

 

W rondelku z grubym dnem zrobić z cukru jasny karmel. Wlać śmietanę kremówkę. Podgrzewać lekko ubijając, aż masa stanie się jednolita. Odstaw do wystudzenia. Na noc wstawić do lodówki. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijając, kolejno dodawać żółtka. Do kremu jajecznego dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 175C. Jeszcze ciepłe ciasto skropić likierem jajecznym i poczekać, aż wystygnie. Śmietanę karmelową ubić na sztywno i posmarować nią ciasto udekorować  truskawkami i cząstkami melona.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *