Składniki:
6 jaj,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa:
Składniki:
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki cukru
250 g. miękkiego masła
Polewa:
Składniki:
50 g .czekolady mlecznej
50 g. czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
Biszkopt:
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, a następnie, cały czas mieszając dodajemy do nich cukier, żółtka i gdy składniki się już połączą dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec kakao.
Dokładnie wymieszane składniki przelewamy na dwie, jednakowe blaszki, wyłożone papierem do pieczeni.Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180 C. piekarniku przez 15-20 minut.
Krem:
Wykonanie:
Do mleka dodajemy cukier i podgrzewamy do chwili jego rozpuszczenia, odstawiamy do przestygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę i dodajemy do niego przestudzone mleko z cukrem. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy, aż powstanie gładki krem. Masę przekładamy na jeden z upieczonych biszkoptów, przykrywamy drugim biszkoptem.
Polewa:
Wykonanie:
Czekolady łamiemy na kawałki, dodajemy do niej masło i topimy w kąpieli wodnej. Gdy powstanie już jednolita masa, polewamy nią ciasto, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.