BISZKOPT Z MASĄ MLECZNĄ

Składniki:

6 jaj,

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

Masa:

Składniki:

1/2 szklanki mleka

2 szklanki mleka w proszku

3/4 szklanki cukru

250  g. miękkiego masła

Polewa:

Składniki:

50  g .czekolady mlecznej

50  g. czekolady gorzkiej

2 łyżki masła

Biszkopt:

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, a następnie, cały czas mieszając dodajemy do nich cukier, żółtka i gdy składniki się już połączą dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec kakao.

Dokładnie wymieszane składniki przelewamy na dwie, jednakowe blaszki, wyłożone papierem do pieczeni.Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180  C. piekarniku przez 15-20 minut.

Krem:

Wykonanie:

Do mleka dodajemy cukier i podgrzewamy do chwili jego rozpuszczenia, odstawiamy do przestygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę i dodajemy do niego przestudzone mleko z cukrem. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy, aż powstanie gładki krem. Masę przekładamy na jeden z upieczonych biszkoptów, przykrywamy drugim biszkoptem.

Polewa:

Wykonanie:

Czekolady łamiemy na kawałki, dodajemy do niej masło i topimy w kąpieli wodnej. Gdy powstanie już jednolita masa, polewamy nią ciasto, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *