BISZKOPTOWE Z MASĄ KRÓWKOWĄ

Składniki:

Biszkopt jasny:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka cukru

1/2 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

Masa korówkowa o smaku kokosowym (40 dag)

herbatniki kakaowe(20 dag)

Pianka:

1 galaretka truskawkowa

250 ml. śmietany 30%

Wiórki kokosowe

Wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać na gładką masę. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ostudzić.

Poncz:

Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną i cukier. Zalać gorącą wodą, wymieszać i ostudzić. Gotowym ponczem nasączyć biszkopt.

Masę krówkową włożyć do gorącej wody na kilkanaście minut żeby łatwo dała się rozsmarować. Następnie puszkę otworzyć, rozsmarować masę na biszkopcie i przykryć warstwą kakaowych herbatników. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Gdy zacznie tężeć ubijać ją mikserem, do momentu aż powstanie pianka. Schodzoną śmietanę ubić, a następnie połączyć z ubitą pianką. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *