Składniki:
Biszkopt jasny:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
Masa korówkowa o smaku kokosowym (40 dag)
herbatniki kakaowe(20 dag)
Pianka:
1 galaretka truskawkowa
250 ml. śmietany 30%
Wiórki kokosowe
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać na gładką masę. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ostudzić.
Poncz:
Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną i cukier. Zalać gorącą wodą, wymieszać i ostudzić. Gotowym ponczem nasączyć biszkopt.
Masę krówkową włożyć do gorącej wody na kilkanaście minut żeby łatwo dała się rozsmarować. Następnie puszkę otworzyć, rozsmarować masę na biszkopcie i przykryć warstwą kakaowych herbatników. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Gdy zacznie tężeć ubijać ją mikserem, do momentu aż powstanie pianka. Schodzoną śmietanę ubić, a następnie połączyć z ubitą pianką. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do lodówki na około 24 godziny.