Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
truskawki
cukier puder lub galaretka na wierzch
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i dalej ubijać aż do otrzymania sztywnej piany. Następnie dodać do sztywnej piany z białek po jednym żółtku i dalej ubijać. Do ubitych z cukrem jajek dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszać ciasto delikatnie łyżką. Na ciasto ułożyć truskawki, wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika i piecz około 20-25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, lub wylać galaretkę truskawkową na wierzch ciasta i ostudzić.