BISZKOPTOWE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

 

6 jajek

1 szklanka cukru

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

truskawki

cukier puder lub galaretka na wierzch

 

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i dalej ubijać aż do otrzymania sztywnej piany. Następnie dodać do sztywnej piany z białek po jednym żółtku i dalej ubijać. Do ubitych z cukrem jajek dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszać ciasto delikatnie łyżką. Na ciasto ułożyć truskawki, wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika i piecz około 20-25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, lub wylać galaretkę truskawkową na wierzch ciasta i ostudzić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *