BITKI Z KONFITURĄ CEBULOWĄ

Składniki:

 

40 dag. schabu bez kości

1łyżka mąki

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

400 ml. bulionu mięsnego

zioła prowansalskie

sól

pieprz

olej

Konfitura z czerwonej cebuli:

3 czerwone cebule około 25 dag.

1 i 1/2 łyżki oliwy

50 ml. czerwonego wytrawnego wina

1 łyżka octu balsamicznego

1łyżka octu winnego

4 łyżeczki cukru

2 ząbki czosnku

tymianek

 

Wykonanie

 

Schab umyj, osusz, i pokrój na cztery plastry. Lekko rozbij najlepiej przez folię. Natrzyj solą i pieprzem, obtocz w mące. Olej rozgrzej w rondlu, usmaż kotlety z obydwu stron na rumiano. Wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, duś pod przykryciem około 40 minut. Przypraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Konfitura:

Cebule obierz, pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej w rondelku, zeszklij cebule. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż na małym ogniu 20-30 minut, aż cebula zmięknie. Wlej wino, ocet winny i balsamiczny, oprósz tymiankiem, dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze 20-30 minut, stopniowo wsypując cukier. Przypraw solą i pieprzem. Smaż, aż większość płynu odparuje (cebula powinna mieć słodko-ostry smak i karmelowy wygląd). Bitki przykryj porcją konfitury cebulowej

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *