BITKI Z PIECZARKAMI
Składniki:
40 dag. wołowiny zrazowej
2 szklanki bulionu lub kostka rosołowa w 2 szklankach wody rozpuszczona
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
8 pieczarek
1 cebula
2 marchewki
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry, przykryć folią i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzać masło i olej, bitki smażyć z obu stron , aż będą rumiane, cebule i pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Bitki , cebule i pieczarki, przełożyć do rondelka ,podlać bulionem dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę marchew. Dusić na małym ogniu około 60 minut. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.