BITKI Z PIECZARKAMI

BITKI Z PIECZARKAMI

 

Składniki:

40 dag. wołowiny zrazowej

2 szklanki bulionu lub kostka rosołowa w 2 szklankach wody rozpuszczona

2 łyżki masła

2 łyżki oleju

2 łyżki mąki

8 pieczarek

1 cebula

2 marchewki

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry, przykryć folią i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzać masło i olej, bitki smażyć z obu stron , aż będą rumiane, cebule i pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Bitki , cebule i pieczarki, przełożyć do rondelka ,podlać bulionem dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę marchew. Dusić na małym ogniu około 60 minut. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *