Składniki:
30 g drożdży
400 g mąki
3 jajka
około 2 szklanek mleka
1/2kostki masła
1 łyżka cukru
duża szczypta soli
Wykonanie:
Drożdże, 1/3 łyżki cukru, odrobinę soli 2 łyżki mąki rozpuścić w 2 -3 łyżkach ciepłej i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jajka rozdzielić na białka i żółtka, a z białek ubić sztywną pianę mąkę wsypać do dużej miski, wlać ciepłe mleko, żółtka, roztopione i wystudzone masło, cukier, sól, a na koniec przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Na dwóch małych patelniach rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki – każdy z dwóch łyżek ciasta, z obu stron na złoty kolor. Serwować z wędzonym łososiem.