BLOK CZEKOLADOWO-MLECZNY

Składniki:

1kostka masła(250g.)

1/2 szklanki cukru

2-3 łyżki kakao

1  cukier waniliowy

2 paczki herbatników

3 szklanki mleka w proszku

bakalie (według uznania)

Wykonanie:

Masło, pół szklanki wody, cukier i cukier waniliowy włóż do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masło się stopi. Gotuj jeszcze przez 3 minuty. Ostudź. Herbatniki pokrusz na drobne kawałki. Do lekko przestudzonej masy wsyp mleko w proszku, cały czas mieszając, by powstała gęsta, gładka masa. Podziel na pół. Do jednej części wsyp kakao, wymieszaj. Do drugiej dodaj pokruszone herbatniki i ewentualnie bakalie, połącz. Masami napełnij wyłożoną natłuszczonym pergaminem podłużną formę. Najpierw jasną, potem  ciemną. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Blok podawaj pokrojony na kawałki

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *