Składniki:
20 dag. mielonego twarogu
50 dag. śliwek
50 dag. jabłek
5 łyżek cukru
1 szklanka soku z wiśni
1 torebka galaretki wiśniowej
1 torebka galaretki cytrynowej
3 czubate łyżeczki żelatyny
2/3 szklanki śmietany kremówki
20 dag. herbatników
Wykonanie;
Śliwki (bez pestek) zagotuj z sokiem wiśniowym i łyżką cukru. Połowę owoców wyjmij. Resztę gotuj 5 minut. Wsyp galaretkę wiśniową, zmiksuj. Formę wyłóż folią. Na spodzie rozłóż śliwki. Zalej musem ze śliwek. Schłodź. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku śmietanę ubij z 1 łyżką cukru, połącz z twarogiem i żelatyną. Na musie ze śliwek ułóż1/3 herbatników. Nałóż masę serową. Przykryj warstwą ciastek. Jabłka pokrój oczyść zasyp resztą cukru. Wlej 1/2 szklanki wody i rozgotuj. Do jabłek wsyp galaretkę cytrynową zmiksuj. Wlej do formy. Przykryj ostatnią warstwą ciastek . Schłódź.