BŁYSKAWICZNY TORT ŚMIETANOWO-WANILIOWY

Składniki:

20 dag białej czekolady

2 opakowania śmietany (50 dag)

2 opakowania cukru waniliowego

6 jajek

25 dag pierników oblewanych czekoladą

12 płatków białej żelatyny

20 ml rumu

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w połowie porcji śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i 2 łyżkami ciepłej wody. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w gorącej czekoladzie. Mieszając,połączyć ją z żółtkami oraz rumem. Masę schłodzić. Ubić resztę śmietany i dodać do kremu razem z ubitymina sztywno białkami. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, boki  piernikami. Nałożyć warstwę masy, na nią warstwę pierników i resztę masy. Tort udekorować i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *