Składniki:
20 dag białej czekolady
2 opakowania śmietany (50 dag)
2 opakowania cukru waniliowego
6 jajek
25 dag pierników oblewanych czekoladą
12 płatków białej żelatyny
20 ml rumu
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w połowie porcji śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i 2 łyżkami ciepłej wody. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w gorącej czekoladzie. Mieszając,połączyć ją z żółtkami oraz rumem. Masę schłodzić. Ubić resztę śmietany i dodać do kremu razem z ubitymina sztywno białkami. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, boki piernikami. Nałożyć warstwę masy, na nią warstwę pierników i resztę masy. Tort udekorować i wstawić na 2 godziny do lodówki.