Składniki;
1 i 1/2 kg. świeżego boczku bez skóry
1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
7szt. pieczarek
2 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
szczypta tymianku
szczypta papryki ostrej
szczypta kolendry
sól
pieprz
Wykonanie;
Boczek umyć osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce np. do lodówki. Mięso mielone przełożyć do miski dodać jajko, pokrojone w plastry pieczarki, posiekaną natkę pietruszki przyprawić solą i pieprzem,oraz pozostałymi przyprawami, wyrobić farsz. Płat boczku rozłożyć na desce, rozłożyć na nim równomiernie farsz zwinąć w roladę obwiązać sznurkiem .Piecz w rękawie w nagrzanym piekarniku 160C.około 2 godziny. Pod koniec pieczenia 10-15minut przed końcem przeciąć rękaw aby rolada nabrała rumianego koloru.Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na cała noc.