Składniki;
1 i 1/2 kg boczku chudego nie grubego
1/2 kg. łopatki mielonej
6 ząbków czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
cząber
zioła prowansalskie
majeranek
sól
Wykonanie;
Z boczku powycinać chrząstki ,następnie poprzecinać boczek co 2 cm. równolegle jak będzie zwijany ,następnie zalać wodą ,posolić przyprawić przyprawami do wieprzowiny ,dać ziele angielskie , liść laurowy i posiekane 2 ząbki czosnku. Zostawić na 3 godziny. Po trzech godzinach do naciec i rozbić lekko tłuczkiem do schabu. , dać 4 ząbki startego czosnku i ponacierać jeszcze raz przyprawami i następnie ponapychać mielona łopatkę .Łopatkę najpierw posolić dodać 2 ząbki czosnku startego i pieprz.,wymieszać,doprawić do smaku.
Boczek zwinąć jak roladę i obwiązać dość ciasno dratwą, Boczek dać do keksówki wyłożonej folią spożywczą i przykryć tez folią .Piec około 1i 1/2 godziny w 180 C.10 minut przed wyciągnięciem zciągnąć folie aby wierzch boczku się przyrumienił. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia.