BROKUŁ Z LEKKIM SOSEM

Składniki:

 

2 duże brokuły

2 ząbki czosnku

100 ml. jogurtu naturalnego

3 łyżki oliwy z oliwek

1łyżka suszonych pomidorów

cukier

sól

pieprz

Wykonanie:

 

Brokuł oczyść, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Z łodygi odetnij małe różyczki (łodygę możesz wykorzystać do zupy). Wrzuć na wrzątek z dodatkiem soli i cukru, ugotuj na pół miękko (5-7 minut). Wyjmij łyżką cedzakową, osącz, przestudź.  Ząbek czosnku obierz, przepuść przez praskę. Jogurt połącz z oliwą z oliwek, wymieszaj z czosnkiem, dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polej lekko ciepły brokuł. Posyp pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *