Składniki:

1 średni kalafior

1 średni brokuł

3 pomidory

4jaja

mały słoik majonezu

1 pęczek koperku

3 łyżki gęstej śmietany

sól

pieprz

Wykonanie:

Kalafior i brokuły  oczyścić i umyć odciąć zgrubiałe końce, ugotować każde warzywo osobno w lekko osolonej wodzie na pół miękko. odsączyć, ostudzić, podzielić na różyczki. Jajka ugotować na twardo, po ostudzeniu pokroić na talarki. Pomidor sparzyć obrać ze skórki pokroić w większa kostkę.

Sos

Wykonanie:

 Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.

Na półmisku układać okręgi z poszczególnych warzyw w  następującej kolejności:

różyczki kalafiora, brokułów, kawałki pomidorów, talarki jaj. Całość udekorować koperkiem. Sos podawać osobno w sosjerce. Ładnie będzie wyglądać sałatka z tych samych składników  podana w wysokiej salaterce z przeźroczystego szkła. Do sałatki podawać białe pieczywo.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *