Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
5 żółtek
25 dag. margaryny lub masła
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem
3/4 litra mleka
Pianka:
1/2 szklanki drobnego cukru
1puszka brzoskwiń (duża )
5 białek
Wykonanie:
Z przesianej mąki, żółtek, masła, proszku do pieczenia, soli i cukru zagnieść ciasto. Wyrobić i podzielić na 2 części, włożyć do zamrażalnika na godzinę. Po wyjęciu zetrzeć 1 część ciasta na tarce z dużymi oczkami na blaszkę posmarowaną i posypana bułką tartą ,lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko przygnieść i zapiec w piekarniku o temperaturze 180C. Przez 7-10 minut W międzyczasie ugotować budyń i gorący wylać na zapieczone ciasto. Na budyń wyłożyć osączone i pokrojone w plasterki brzoskwinie. Ubić na sztywno pianę z białek z 1/2 szklanki cukru. Pianę wylać na brzoskwinie. Na koniec zetrzeć drugą część ciasta na białka i piec 35 -40 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.