Składniki:
30 g. świeżych drożdży
50 g. cukru
250 ml. letniego mleka
500 g. mąki krupczatki
2 jajka
szczypta soli
100 g roztopionego, ostudzonego masła
Wykonanie:
Cukier i drożdże rozmieszać w rondelku, dolać mleko i wymieszać. Odstawić, aby drożdże urosły. Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, jajka, szczyptę soli i 3 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Mikserem lub ręcznie. Ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość .W tym czasie przygotować dwie tortownice o średnicy 22×23 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, lekko zagnieść i podzielić na 16 części. Każdą część uformować w kulkę i namoczyć w rozpuszczonym maśle. Ułożyć w formie kwiatka po osiem sztuk w każdej tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 C. Włożyć wyrośnięte bułeczki i piec 20 minut. Po wyjęciu i przestygnięciu posypać cukrem pudrem.