Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1 paczuszka suchych drożdży 1i1/2 łyżeczki cukru

3/4 szklanki letniej wody 1i1/2 łyżeczki soli

1 jajko

2i1/2 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki po czym przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponownie wszystko wyrobić i  zasypać lekko znów mąką przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 9 części uformować małe bułeczki ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym zostawić aż podrosną na około 25 minut. Dodatkowo przygotować jajko z roztrzepane z 1 łyżką mleka którym posmarować bułeczki naciąć nożem włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec około 15-20 minut w piekarniku z termoobiegiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *